Wat mag een deurwaarder wel en wat niet?

de klant betaalt niet
De klant betaalt niet, wat nu?
22 oktober 2019

Wat mag een deurwaarder wel en wat niet?

wat mag een deurwaarder

Wat mag een deurwaarder nou eigenlijk precies – en wat mag echt niet?

Openstaande schulden zijn vervelend. Op het moment dat er een deurwaarder ingeschakeld wordt, wordt het nog een stuk vervelender. De kosten worden hoger en de openstaande rekeningen krijgen ineens een heel andere betekenis. Maar wat mag een deurwaarder nou eigenlijk en waarom schakelt een incassobureau deze lieden in wanneer er niet betaald wordt?

Waarom wordt een deurwaarder ingeschakeld?

Een incassobureau heeft geen wettelijke status. Het kan daarom geen beslag leggen op bezittingen of vorderingen opleggen. Ook kan een incassobureau nooit een dagvaarding uitbrengen. Vaak is het inschakelen van een incassobureau echter wel genoeg. De persoon die een brief van een incassobureau krijgt, schrikt vaak en zoekt direct naar een oplossing.

Kan het incassobureau niet genoeg druk uitoefenen, blijven betalingen uit of wordt er simpelweg niet gereageerd? Dan zal het incassobureau namens de schuldeiser een deurwaarder inschakelen.

Maar wat mag die deurwaarder nou eigenlijk?

Een deurwaarder mag aanzienlijk meer dan een incassobureau, maar dat betekent niet dat deze ook direct alles mag. Wat mag een deurwaarder nou wel:

  • Dagvaarding uitbrengen
  • Woning ontruimen
  • Beslag leggen op boedel en loon

Hierbij moet wel een bewijs van toestemming geleverd worden die door overheid of rechter goedgekeurd is. Alleen wanneer de eigenaar van het pand of een hypotheekverstrekker de deurwaarder inschakelt, is deze toestemming niet nodig. Dit is namelijk al geregeld in de overeenkomst die getekend is.

Er zijn ook een flink aantal dingen die niet gedaan mogen worden. Zo mag een deurwaarder geen beslag leggen op goederen waarvan het in beslag nemen meer geld kost dan het oplevert. Ook mag de deurwaarder geen beslag leggen op huur- en zorgtoeslag. Ook is het niet toegestaan om middelen te claimen waardoor de persoon in kwestie zichzelf niet langer in levensonderhoud kan voorzien. Daarnaast is uiteraard elke vorm van onrechtmatig beslag niet toegestaan.

Mag er beslag gelegd worden op zaken die van een ander zijn?

Het kan gebeuren dat een deurwaarder beslag legt op zaken die niet van de schuldenaar zijn. Kan de schuldenaar op dat moment niet aantonen dat de goederen of het inkomen niet van hem of haar zijn, dan worden deze alsnog in beslag genomen. De rechtmatige eigenaar kan echter altijd de spullen of het inkomen claimen. Hiervoor moet wel bewijs geleverd worden dat deze spullen inderdaad géén eigendom van de schuldenaar waren.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij A&O Adviesbureau zijn we van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom is het inschakelen van een goed incassobureau een prima eerste stap. Wanneer extra kosten  voorkomen kunnen worden, dan is dat immers voor alle partijen de beste oplossing. Contact opnemen voor advies op maat? Bel naar 072 850 27 77 en we staan direct klaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *